Francesc Valldecabres

Francesc Valldecabres

Dirección

Director de orquesta

Realitza els estudis als conservatoris de València i Rotterdam, i en la Universitat de València, Universitat Autònoma de Barcelona i Universidade de Aveiro. Obté el Premi de Final de Carrera en Direcció d’Orquestra i les mencions d’honor en Improvisació i Direcció Coral. Es forma amb professors com M. Galduf, E. Cifre, W. Mandemaker, L. Chiantore, C. García-Bernalt i E. Baró, i amplia la formació en cursos i classes amb N. Peres da Costa, M. Noone, E. Molina, M. Pères, J. L. Martínez, H. Leenders, D. Ham, L. Tao, N. Nozzy, S. Mas, etc. És seleccionat per de Doelen per a realitzar classes magistrals de direcció amb F. Brüggen i A. van Beek, junt amb l’Orchestre d’Auvergne i l’Orchestra of the 18th Century.

És director de l’Orfeó Universitari de València i de Música Trobada. Ha col·laborat com a continuista i repertorista amb Laurens Collegium Rotterdam, Codarts Chamber Choir, Turiae Camerata, Capella Saetabis, Ars Musicae Mallorca, etc. i ha treballat com a director amb la Sinfonieorchester Hannover, The Orlando Consort, Orquestra Simfònica de València, Sidney Sussex College Cambridge, Coral Catedralícia de València, Cor dels Països Catalans, Spanish Brass, Amores Grup de Percussió, Symphonia Orbitalis, Lux Venti, Kontakte Percussion, Perku-va, L’Almodí o Petits Cantors de València; amb solistes com a C. Mena, P. Moral, M. Rodríguez-Cusí, G. Díaz, M. Almajano, R. Expert, A. Montserrat, L. Sintes, F. Oliver, M. L. Corvacho, J. Pizarro i M. del Mar Bonet; i en espectacles escènics amb M. Rovira (Crea Danse Company), J. P. Mendiola (Gran Teatre del Liceu), A. Herrero (Innovatori de Moviment), J. Crespo (València Dancing Forward), etc. També ha preparat les parts corals per a directors com D. Reuss, J. Rutter, M. Galduf, C. Soler, J. Casas, Á. Albiach, M. Ignat o R. Tebar.

El seu repertori abasta des de les Ensalades de M. Fletxa, els Tenebrae Responsoria i Requiem de Victoria, Prophetiae Sibyllarum de Lasso o el Sesto Libro de Madrigali de Monteverdi fins a Pierrot Lunaire de Schönberg, Carmina Burana d’Orff, Brundibár de Krasa o Les Noces de Stravinski. Ha dirigit algunes de les principals obres vocals com els Requiem de Mozart, Fauré, Brahms i Verdi, Stabat Mater de Dvorak, la Missa in tempore belli de Kodály, El Pessebre de Casals, Messiah de Händel, Dido and Aeneas de Purcell, Saint Nicolas de Britten, Petite Messe Solennelle de Rossini, Chichester Psalms i Missa Brevis de Bernstein, Pregón para una Pascua Pobre de R. Halffter i un llarg etc. Ha estrenat una trentena de composicions de F. Coll, F. Pedrell, F. Carbonell o I. Latorre, i ha recuperat un centenar d’obres dels segles XVII i XVIII dels arxius valencians. Ha obtingut el Premi d’Estudis Locals de l’Ajuntament d’Aldaia i ha sigut nominat, amb Música Trobada, als premis Carles Santos de l’IVC, tots dos reconeixements pel seu treball de recerca sobre Pasqual Fuentes Alcàsser (1721-1768).

Ha actuat en cicles i festivals com Ensems, Notas del Ambigú del Teatro de la Zarzuela, Foyer del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Música Antiga de Peníscola, Festival de Música Antiga dels Pirineus, Música Antiga de Vélez Blanco, Serenates al Claustre, ProtoFest de Tortosa, MusAS, Societat Filharmònica de València, Cicle d’Orgue del Palau, Festival Internacional de Mazarrón, FestRibAlt de Navarra, Setmana de Música Sacra de Requena, etc. a més de realitzar concerts a França, Polònia, Portugal, Alemanya, Romania, Noruega, Holanda i Itàlia. Ha gravat quinze discos, com a director o continuista, per a la mà de Guido, Ars Harmonica, GVA, MuVIM, SEdeM, etc. Pertany, per oposició, al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, i és professor del Conservatori Professional de Catarroja.

Volver